Служебният правосъден министър Крум Зарков разкри престъпления с кандидатстването за българско гражданство по време на

...
Служебният правосъден министър Крум Зарков разкри престъпления с кандидатстването за българско гражданство по време на
Коментари Харесай

Правосъдният министър разкри престъпления с кандидатстването за българско гражданство

Служебният правосъден министър Крум Зарков разкри престъпления с кандидатстването за българско гражданство по време на чуване в Народното събрание.

" Поставените проблеми са изключително важни и са познати на Министерството на правораздаването. Предприели сме ограничения, с цел да бъдат предотвратени. Нека употребявам тази естрада да кажа на всички в чужбина, които би трябвало да придобият българко поданство, че нямат потребност от медиатори. През последните месеци е извънредно засилен контролът върху документите на претендентите, като единствено през тази година е възложен надзор върху 1000 преписки ", съобщи той пред депутатите от парламентарната естрада. 

По думи му инспекциите се правят от Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи.

" Проблемът на тези инспекции е, че те удължават периода за изговаряне. Установили сме и сме потвърдили случаи на даване на подправени актове за раждане ", акцентира министърът. 

Той заяви, че е установен един интересен феномен. 

" Тези хора, които живеят отвън България дават документите си персонално, само че дават тук лице за контакт. В доста от случаите хората, които са предоставили неистински документи дават един и същи контакт за България, което приказва за известна степен на организираност, което е предмет на проучване от други органи. Тук става дума за закононарушение без никакво подозрение ", сподели Зарков и добави:

" Посредниците са доста изобретателни. Като да вземем за пример да задръстват системата, единствено за минута две всички часове на министерството са заети и по този начин медиаторът се оказва като продавач на билетчета. Взели сме ограничения, против нас реакцията е доста мощна. "

По мотив това, че закъсненията са големи, Зарков съобщи, че два са главните казуса.

" Единият е по какъв начин се дава час и дата, на който да се подадат документите. За жителите, които имат пребиване, няма потребност от час, само че тези които живеят в чужбина би трябвало да се запишат. Преди системата се запълваше на шест месеца, което създаваше компликации, в този момент без да сме решили изцяло казуса, въведохме рестрикции. Системата не се отваря на шест месеца, а ден за ден. Проблемът няма да бъде решен единствено само с механически средства, защото Агенция " Българско поданство " може да поеме  30 записвания дневно, а желанията са в пъти повече ", акцентира той. 

Зарков означи, че е имал опцията да усили щата на дирекцията, тъй че тя да може да работи повече, само че тук идваме до втория миг.

" Веднъж признати тези документи би трябвало да бъдат обработени в законови периоди, които са неизпълними ", посочи той. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР